A meggy nagyon jól terem az elsőéves hajtásokon.
A termésen kívül csak egy csúcs hajtást fejleszt, oldal hajtások nélkül, így a 2 éves ág meglehetősen kopasz. Ez a kissé idősebb nem metszett fák jellemzője.
A termékeny zóna a vezér ágon mindig távolabbra tevődik, s így a tápanyag áramlás kedvezőtlenül hosszú úton történik.
A csüngő, kopasz vesszők ( ostor hajtások ) hamar besűrítik a koronát és a fiatal részek mindig az ostorok végén fejlődnek.
Aránylag kicsi, de nagyon sok gyümölcsöt terem. Ez a fát nagyon legyengíti, és nedves, hideg talajon fogékony lesz a moníliára és a mézgásodásra.
Rendszeres metszéssel ezek a hátrányok elháríthatóak.

 

A fő termő korban elegendő egy közepes mértékű ritkítás, hogy erős új hajtások fejlődjenek, és a gyümölcs nagyság és termés hozam között kedvező egyensúly alakuljon ki.
A metszett koronában egy termés felett 6 nagy levél, a metszetlenben 4 kisméretű levél fejlődik. Nagyon ritka azonban ne legyen a korona.
Míg a fiatal fák csak kismértékű metszést igényelnek, a korukkal arányosan azt fokozatosan növelni szükséges.
A legjobb metszési időpont augusztus vége (szeptember közepéig).

A 8-10. évtől nem tanácsos a meggy koronáját hagyni nagyobbra nőni. A vezér ágak csúcs hajtását ezért minden évben az előző évi fás részig vágjuk vissza.
- Az erősebb vagy felső ágnál egy közép erős vagy gyenge, lefelé irányuló hajtásig,
- a gyengébb vagy alsó ágnál egy közép erős vagy gyenge, felfelé irányuló hajtásig metsszük le.
A konkurens és az ágak felső részén növő ostor hajtásokat folyamatosan el kell távolítani.

Aki nagyméretű gyümölcsöt szeretne szedni, az rendszeresen ritkítson. Az ez évi hajtásokat kb. a feléig lehet visszavágni.

Elhanyagolt, metszetlen meggy fák, felkopaszodott ágakkal és elvadult ostor hajtásokkal, csak abban az esetben fiatalíthatók, ha a törzsük és ágaik egészségesek.
A visszavágás az ágak hosszának 50%-át érinti (erős fiatalítás). Ezenkívül az elöregedett, kopasz ostor hajtások mérsékelt ritkítása is szükséges.
A kivágandó, csüngő vesszők eltávolítását 2-3 évre elosztjuk, hogy ne legyen túl nagy termés kiesés és hajtás növekedés.
A bőven termő és érős metszést igénylő fákat augusztus közepén gyorsan ható Biokál növény erősítő trágyával szükséges ellátni.
Ebben az évszakban alkalmazott trágyázás a fák ellenálló képességét és télállóságát fokozza. A trágyát egyenletesen szórjuk ki a fa tövéhez is, munkáljuk a talajba és öntözzük be!