A romániai magyar politikai szervezetek példátlan összefogása körvonalazódik a székelyek október 27-re meghirdetett tiltakozó nagy menetelésével kapcsolatban - mondta Izsák Balázs, a menetelést meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke sepsiszentgyörgyi tárgyalásai után az MTI-nek. Izsák Balázs a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a rendőrség, a csendőrség és a közlekedésrendészet helyi vezetőivel tárgyalt Sepsiszentgyörgyön és Uzonban.
 
Az SZNT elnöke elmondta, hogy valamennyi magyar szervezet részt vállalt az egységes, önálló és autonóm Székelyföldért meghirdetett demonstráció megszervezésében és a mozgósításban. Izsák Balázs hozzátette: tájékoztatták a hatóságokat a terveikről, és közösen keresték a megoldásokat annak érdekében, hogy a menetelés a legnagyobb rendben folyhasson.
 
Az SZNT elnöke azt is megemlítette, a székelyföldi kereskedelmi rádiók biztosítják, hogy az egyes településekről más-más irányba vonuló menetoszlopoknak egységes élményben legyen részük. "Egy köztéri rendezvényen sem hallatszanának a szónoklatok hangosítás nélkül - magyarázta Izsák Balázs. - Itt a hangosítás szerepét a rádiók veszik át, amelyek sugározzák az SZNT által létrehozandó stúdióból az egységes adást. Így oldható meg, hogy valamennyi felvonuló ugyanazokat a beszédeket hallja, és a végén együtt énekelhessük el a székely himnuszt" - tette hozzá.
 
Az RMDSZ közleménye Tamás Sándort, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét idézte, aki szerint szükség van arra, hogy a székelység parlamenten kívüli, demokratikus eszközökkel is nyomatékosítsa akaratát. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a székelység az utolsó olyan, egy tömbben élő nemzeti közösség Európában, amelynek nincsen autonómiája. „Bízzunk az igazunkban, hiszen a székelyeknél kisebb lélekszámú, Romániánál nagyobb államokban élő közösségeknek is sikerült autonóm régiókat létrehozniuk" - idézte az RMDSZ közleménye Antal Árpádot.
 
Az SZNT augusztus elején jelentette be, hogy október 27-én a székelyek "nagy menetelésével" kíván nyomatékot adni az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének. A terv szerint a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán a déli harangszó után 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el székely zászlós menetoszlopok a szomszédos települések felé, amelyek - egymással összetalálkozva - 45 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.
 

MVSZ-autóbusz a székelyek "nagy menetelésére"
 
Autóbuszt szervez a Magyarok Világszövetsége a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett székelyek „nagy menetelésére”, melyre október 27-én vasárnap kerül sor Háromszéken, Bereck és Kökös között.  Az MVSZ várja azokat, akiknek nem közömbös a székelység sorsa!
 
Az autóbusz szombaton, október 26-án reggel nyolc órakor indul a Nemzetvédelmi Egyetemmel (Hungária körút) szemben levő MOL-kúttól, és hétfőn reggel hat órakor ér ugyanoda vissza.A részvétel költsége: 21.000 forint, ami a szombatról vasárnapra virradó éjszaka szállásdíját, vacsorát és reggelit is magába foglalja.
 
A részvételi díjat banki átutalással, illetve készpénzben a főszervezőnél, vagy az MVSZ székházában lehet befizetni, minden nap munkaidőben 9-17 óra között.A Magyarok Világszövetsége arra bíztat minden részvevőt, hogy hozzon magával székely zászlót.Várunk mindenkit, akinek nem közömbös székely testvéreink sorsa!
 
Jelentkezni lehet Hompoth Zoltán főszervezőnél: 36-20-933-6294, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Jelentkezési határidő: október 15. 
 
Magyarok Világszövetsége
1052 Budapest, Semmelweis u. 1/3.
Bankszámla: 10300002-20102159-00003285


Budapesten is készülnek a Székelyek Nagy Menetelésére
 
A magyarországi Székelyföldért Társaság kezdeményezésére Budapesten is megtartják a Székelyek Nagy Menetelését október 27-én. Vonulásos tüntetést szerveznek a Hősök teréről a francia és olasz nagykövetségek érintésével Románia Thököly úti nagykövetsége elé. A szervezők bíznak benne, hogy felhívásuk eredményes lesz és a márciusi tüntetéshez hasonlóan több ezren fognak részt venni a megmozduláson.
 
 
A Székelyföldért Társaság közleménye:
 
MAGYAROK! VESZÉLYBEN A SZÉKELYEK!
 
A Székelyföldért Társaság felhívja az egységes magyar nemzet fennmaradásáért felelősséggel tartozó valamennyi magyar állampolgár, civil, állami és politikai szervezet figyelmét arra, hogy Románia küszöbön álló regionális átszervezése során a Székelyföldön őshonos többséget alkotó székelyek az újonnan kialakuló közigazgatási régiókban jelentős kisebbségbe kerülhetnek. Nemzetünk újabb megalázását, az elszakított nemzetrészek erőltetett asszimilációját nem nézhetjük tovább tétlenül! Megálljt kell parancsoljunk a magyarság közel 100 éve tartó Kárpát-medencei térvesztésének! Nem tűrhetjük, hogy a történelmi Székelyföld területi egységének felszámolásával ez a folyamat visszafordíthatatlanná váljon!
 
A Székely Nemzeti Tanács 2013. október 27-én, vasárnap tiltakozó megmozdulást szervez Háromszéken, Berecktől Kökösig a székely településeket összekötő főút mentén, a tervezett közigazgatási átszervezés ellen, Székelyföld autonómiájáért az erdélyi magyar politikai és társadalmi szervezetek egyöntetű támogatásával. Az SZNT felhívást intézett a nagyvilág magyar közösségeihez, hogy 2013. október 27-én, a romániai tüntetéssel egy időben szervezzenek világszerte szimpátia-tüntetéseket. A Székelyföldért Társaság, csatlakozva az SZNT kezdeményezéséhez, 2013. október 27-én vonulással egybekötött demonstrációt tart Budapesten az alábbi útvonal és program szerint:
 
Gyülekezés: a Hősök terén október 27-én, 10:00 - 11:00.
Vonulási útvonal: Andrássy út – Rippl-Rónai u. –Lendvay utca (petíció átadása a Francia Nagykövetségen), majd
Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út (petíció átadása az Olasz Nagykövetségen)
Központi rendezvény: a Román Nagykövetség előtt (Thököly út 72.) 12:00 és 14:00 között.
 
Felhívunk minden, a Székelyföld megmaradásáért elkötelezett, magyar állampolgárt és civil szervezetet, valamint a jelenleg Magyarországon élő székely honfitársainkat, valamennyi szimpatizánsunkat, hogy csatlakozzanak hozzánk, és minél nagyobb számban vegyenek részt a budapesti tüntetésen! Várjuk a civil szervezetek képviseletében önkéntes rendezők jelentkezését is!
 
Érd, 2013. szeptember 17.
 
A Székelyföldért Társaság Közhasznú Egyesület elnöksége 
 
 
 
Forrás: kronika.ro, MVSZ Sajtószolgálat, illetve brasso.info