Honlapot indított és Európa-szerte önkénteseket toboroz a Székely Nemzeti Tanács, hogy minél hamarabb összegyűjtsék a polgári kezdeményezéshez szükséges egymillió aláírást az unió legalább hét országából. Az aláírásgyűjtés akkor kezdődik, amikor elég önkéntes jelentkezik.

Az európai polgári kezdeményezés lehetőségét szeretné kihasználni a Székely Nemzeti Tanács, hogy elérje: legyen autonóm Székelyföld. "Első lépésként a javaslatot kell benyújtani a bizottsághoz, nekik két hónapon belül kell válaszolniuk, majd a bejegyzés után tizenkét hónap alatt kell összegyűjteni az Európai Unió legalább hét tagországából összesen legalább egymillió aláírást. Mi akkor kezdjük el az aláírásgyűjtést, amikor elég önkéntesünk lesz a sikerhez. Április 23-án indítottuk a honlapot, amelyen népszerűsítés nélkül is már ötvenen regisztráltak, legtöbben Magyarországról és Romániából, de van önkéntesünk Svédországból, Németországból és Spanyolországból is. Remélem, a következő hónapokban lesz annyi
önkéntesünk, hogy legkésőbb szeptemberben benyújthatjuk az iratot"- ismertette keddi sajtótájékoztatóján az SZNT elnöke, Izsák Balázs (fotó).

Kiemelte: az április elsején érvénybe lépett határozat lehetővé teszi, hogy polgári kezdeményezés során megvédjék azokat a régiókat, amelyek nyelvi, nemzeti és kulturális sajátosságok alapján különböznek az adott ország többi térségétől - ezeket az angolszász nyelvterületeken substatenationnak, azaz államalatti nemzeteknek is nevezik. A tervek szerint az aláírást legalább kilenc országban (Románia, Magyarország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Franciaország) elkezdik, a biztos siker érdekében. Románia számára az előírt minimum aláírás 24 000, de az SZNT legalább 200 ezerre számít. Jelentkezni a www.nationalregions.eu honlapon lehet.