A Kárpát-medence és a világ magyar közösségei idén februárban is összefognak, hogy több mint egy napon át tartó közös felolvasással megidézzék Wass Albert hagyatékát. Idén először más szellemóriásainkat is segítségül hívunk, tehát a magyar irodalom egészéből kívánunk meríteni.

 

Az eddigi két alkalom 2004-ben és 2009-ben nem hagyott kétséget afelől, hogy ezekben az órákban a lelkünk emelkedik, kapcsolataink mélyülnek, közösségeink épülnek. Nem utolsó sorban kulcsfontosságú üzeneteket kapunk: iránymutatást és eszközöket nemzetünk sorsának megfordításához.

 

Várjuk szeretettel a világ magyar közösségei, a magyar emberek csatlakozását, támogatását és részvételét felolvasóként vagy akár csupán hallgatóként a már jelentkezett 13 településen és a remélt új helyszíneken!

 

Az időpont: 2010. február 26 és 27.

 

Részletek és tudnivalók a http://www.wassalbertfelolvasas.hu oldalon találhatóak, jelentkezni az ott megadott elérhetőségeken lehet.

 

Az író által is sokszor hangsúlyozott magyar egység jegyében az a kérésünk, hogy egy településen csak egy helyszín legyen. Ha úgy hozza a sors, ennek érdekében működjünk együtt más közösségekkel, szervezetekkel, legyen közös az ünnep.

 

„Mi az egység? Ha mindannyian ugyanazt akarjuk. Ha mindannyian másképp is akarjuk azt az egyet, már akkor is egység az. A különböző felfogás vitát virágzik, s a vita felismerések és tisztázások gyümölcsét érleli. Csak jóindulat kell hozzá és megértés egymás irányában. Tudni és megérteni azt, hogy az is jót akar, aki másképp akarja a jót, mint én.”

 

Wass Albert fent idézett szavai a mai magyarságnak különösen megfontolandóak. S nagyon oda kell figyelnünk egymásra, mert sokkal kevesebb ellenségünk van, mint amennyit el akarnak velünk hitetni… A sokszor tudatosan zajló széttagolásunk ellenszere a bizalom és a törekvés egymás megismerésére. A híresztelések helyett a másik gondolatainak meghallgatása, cselekedeteinek megismerése.

 

„…S az ajtó kipattan. És abban a percben, mint ahogy Csaba húnjai alávágtatnak a Hadak Útjáról a mese szerint, úgy vágtatnak elő abból az eldugott kicsike sejtből is az igazi fegyveresek: az összetartás, a leleményesség, a munkakedv és az önbizalom. A jóindulat vezeti őket s a gondolat a fejük fölött lebeg: békességben élni mindenkivel, aki testvér ezen a földön és szolgálni az igazságot.”

 

Hegedűs Gergely András
kezdeményező

 

Permalink | Leave a comment  »