Megkezdték a szőlőültetvény-kivágási támogatások engedélyeinek kiadását - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerdán. Majd másfél ezer hektár szőlő kivágására mondtak igent, viszont háromszor annyira érkezett igény.


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a támogatott szőlőültetvény-kivágásokhoz az engedélyek kiadását - közölte Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. Magyarország számára a 2009/2010-es borpiaci évben 3,51 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a szőlőültetvények kivágási támogatásának finanszírozására. Az Európai Közösség Bizottságának döntése értelmében minden érintett tagállam az előzetesen jóváhagyott támogatási igénye 50,125 százalékáig adhat ki szőlőkivágási engedélyt. Ez a keret a Magyarország számára 3,51 milliárd forint.
Az MVH felhívja a figyelmet, hogy az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni. A kivágás megtörténtét pedig be kell jelenteni az MVH-hoz. A hivatal a kivágás elvégzésének ellenőrzését követően fizeti ki a támogatást. Az MVH által jóváhagyott, de kerethiány miatt támogatásban nem részesülő kérelmek érdemi elbírálására a következő borpiaci évben - a 2010/2011-ben -, az Európai Bizottság 2010. novemberi döntése alapján nyílhat majd lehetőség - emlékezetet az MVH.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI érdeklődésére közölte a 2008/2009-es borpiaci évben 2,293 milliárd forint állt rendelkezésre a szőlőültetvények kivágási támogatására. Ebből az összegből 1424 hektár szőlő kivágását támogatták. A 2009/2010-es borpiaci évre mintegy 7 milliárd forint összegű igény érkezett a gazdálkodóktól a kivágás támogatására, több mint 4200 hektárra. Ennek az igénynek a felére van pénz - mondta a főtitkár. (MTI)