A hét gyógynövénye:

Csalán (Urtica urens, Urtica dioica)  
 

Még sok helyen zöldell ez a sokoldalú  gyógyhatással bíró, mégis gyomként számon tartott növény. Legjellemzőbb erőssége – a csípősségén túl  – méregtelenítő hatásában rejlik. Mindenkinek javasolt az évszakváltásokkor kisebb-nagyobb tisztítókúrát végezni, melyhez a csalántea-kúra könnyen megvalósítható segítséget jelent.


Elsőrendűen vese- és vértisztító hatásáról (kovasav, flavonoidok) ismert, emellett jelentős ásványi anyag (vas, mangán, cink, réz), vitamin (C-, B-, K-, és U-vitaminok) és klorofill-tartalma ilyenkor ősszel még utoljára feltölti raktárainkat ezen értékes anyagokkal. Nagy vastartalma miatt roboráló-erősítőszer a csökkent ellenálló-képességgel rendelkezők számára, és a vérszegények részére. Megelőzi, csökkenti az érelmeszesedés folyamatát, jótékony a vese- és hólyaghomok képződése ellen. A reumát belsőleg is csökkenti, nemcsak a rémisztő külsődleges módszer, a csalánnal történő veregetés által. Javítja az életfunkcióinkra ható mirigyeink működését. A rák kezelésének egyik fontos és hasznos eleme a csalán. Magas vérnyomás esetén is segít, mert kihajtja a fölösleges vizet a vérplazmából, ezzel csökken a vérnyomás. U-vitamin tartalma miatt jótékony gyomorfekély esetén – különösen orbáncfűvel, apróbojtorjánnal és citromfűvel kombinálva (az 1:1 arányú keverékből készült félliternyi tea kortyonként egy nap alatt fogyasztandó, mindig étkezések előtt, üres gyomorra). A hasnyálmirigyre is jó hatással van, így alkotórésze a cukorbetegségre alkalmazott teakeverékeknek. A megelőzés gyógyszere – az egészséges embereknél gyorsabb regenerációt nyújt, védi az egészséget a mindennapos kórokozók ellen. Kúraszerű alkalmazása a fenti betegségekben a szervezet öngyógyító folyamatait stimulálja.

A népi gyógyászatban a csalánteakúrát máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, gyomor és légzőszervi hurutos megbetegedések, sőt tüdő-megbetegedések ellen is javasolták.

A natúrkozmetikumok anyja, Ilcsi néni a csalán magjából nyert olajat bőrsimítóként alkalmazza, és a hajra is ezt ajánlja: a hajmosást friss vagy szárított csalán főzetével, kis semleges sampon hozzáadásával elvégezve, csalángyökér-főzettel leöblítve a haj hétről hétre dúsabb lesz.  
 

Fogyasztása:

Legjobb friss salátaként, mert így még minden bioaktív hatása érvényesülni tud, enzimjei, összetevői nem sérülnek (a növény szedése kesztyűben fájdalommentes).

Javasolják főzelékként elkészítve is, a spenóthoz hasonlóan, sok fokhagymával. (A spenótban lévő jelentős mennyiségű vas a növény oxálsav-tartalma miatt a közhiedelemmel ellentétben rosszul hasznosul!)

Teáját friss, vagy szárított levelekből, szárból forrázással készíthetjük.

Egészségmegőrzés céljából elég naponta 3 dl csalánteát meginni, melyet 1 evőkanálnyi növényből készítettünk forrázással. Inkább két részletben igyuk meg, mert egyszerre természetellenesen erős vizelethajtó hatást produkál.

Tisztítókúra esetén 3 héten keresztül napi 1 liter csalántea fogyasztandó – ezt is egyenletesen elosztva a nap során. A méregtelenítést célszerű fogyó Hold idején végezni, ugyanis, ahogy a Hold a gravitáció révén kihat a tengerek vízszintjére, apályt, illetve dagályt előidézve, úgy a talajban, valamint minden élőlény szervezetében lévő víztartalmat is befolyásolja.  
 

Vigyázat!

Nem ajánlott napi 2 liter, vagy annál több csalántea fogyasztása, mert ez a mennyiség túl sok ásványi anyagot vezet ki a szervezetből, és legyengíti azt. Ezért is javasolt a 3 hétnél nem hosszabb kúra, másrészt a túl hosszú kúrák során a szervezet hozzászokik a naponta adagolt gyógynövényekhez – melyeket a szakzsargon drogokként is emleget – és egy idő után nem mozgósítja saját erőit. Mindig legyen szem előtt: „a jóból is megárt a sok”!