Háztáji klubok alakultak számos településen, hogy a résztvevők megismerjék, milyen az igazi környezetbarát életmód. Mik ezek?
– Ez a dióolajam, ez a házi főzésű bodzalekvárom, ez pedig a csipkebogyó-szörpöm, amit csak cukorral tartósítok és tele van C-vitaminnal – mutatja saját készítésű gyógytermékeit, finomságait a Rákóczifalván élő Csikós Andrea. Ő is tagja annak a háztáji klubnak, mely azért jött létre, hogy környezetünk sokáig maradjon élhető. – Ezt sokféleképpen el lehet érni, egyik módja, hogy elfogadjuk a régi szólás igazságát: fűben-fában orvosság! Rá kell jönni, nem csak a vegyipar termékei lehetnek hasznosak! – állítja Andrea, aki hozzáfűzi, még a mosószere is otthon készül természetes hozzávalókból, illóolajjal megbolondítva. – Amellett, hogy környezetbarát, még olcsó is: két liter kijön háromszáz forintból!
 
A kezdeményezés ötletgazdája Bukor Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának munkatársa, aki személyes élményhez kötődően, ökotanulmányokat követően dolgozta ki a program tematikáját. 
– Az motivált, hogy helyi közösségeket hozzunk létre megyeszerte, ahol az emberek nemcsak jól érzik magukat, de hasznos ötleteket, tapasztalatokat is megoszthatnak egymással – idézi fel a kezdeteket Irén. 
 
Tíz pontba sorolt tematikával alakultak meg a klubok, ezek között olyanok szerepelnek, mint például a környezetbarát életmód kialakítása, költségkímélő háztartásvezetés, családi gazdálkodás, tisztítószerek házi készítése, tartósítószer nélküli élelmiszerkészítés, bevásárló- és egyéb szívességi körök kialakítása.
Elsőként Zagyvarékason alakult meg egy klub a sportsikereiről is ismert Kurucz Gyula vezetésével. 
 
– Nagyszerűnek és életképesnek találtam az ötletet! – lelkesedik Gyula. – Nagyon sok a faluban az idős ember és a munkanélküli, ugyanakkor rengeteg kert elhanyagolt állapotú. Ahol művelik is, ott csomó pénzt fordítanak arra, hogy elszállítsák a zöldhulladékot, holott komposztálni lehetne. Régen ez volt a bevett szokás, de mára leszoktak a kertművelésről,  elfelejtődtek ezek az ismeretek. Úgy véltem, érdemes felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a környezetünk tisztán tartása érdekében ők is sokat tehetnek. A klubhoz csatlakozó személyeken keresztül pedig a családi gazdálkodást generálhatjuk, amit elő tudnak állítani, azt nem kell boltokból beszerezni. A fölösleget pedig csereberélhetik egymás között, ami szintén nagy segítség. 
 
A rékasi csoport nyolc fővel indult, egy kivételével közfoglalkoztatásban részt vevő személyekkel. Ma négy olyan tag van, aki vállalta, hogy ők is további tagokat toboroznak maguk köré, és átadják nekik az ismereteket, amit majd az illetők is továbbadnak új tagoknak, míg a végén egy közösségi hálózat alakul ki. A rékasi klub a héten vetőmag adományt is kapott, melyet Jászboldogházáról egy gazda ajánlott fel. Vethetik a búzát, árpát, repcét, szóját, napraforgót, aztán már csak művelni kell.
 
– Nem bonyolult ez az életforma, csak nagyszüleink régi „receptjeit” kell leporolnunk. Ezek mind-mind működőképesek és fenntarthatóak – bólogat Csikós Andrea.
 
www.szoljon.hu