2014. augusztus 29. és 31. között az USA/Utah/ Wendover városában, az Egyesült Államok Nemzeti Íjász Szövetségének szervezésében rendezték a távlövő íjászok ranglista világbajnokságát, melyen Mónus József 6 kategóriában 6 világcsúcsot ért el. 
  
 
A verseny érdekessége, hogy az eredményeket az évtizedek óta vezetett világranglistán is jegyzik, hasonlóan a szintén ebben a sós, sivatagos környezetben megrendezésre kerülő autós-motoros gyorsulási versenyekhez. 
Mónus József saját készítésű íjaival és vesszőivel az utolsó versenynapig 4 kategóriában ért el csúcsot és került a világranglista élére, többek között megjavítva saját korábbi rekordját is. Az új csúcsokat korlátlan, illetve 70 fontra korlátozott kategóriákban érte el, ez utóbbiban ismét 500 méternél nagyobb eredménnyel. 
  
Az utolsó versenynapon a "Broadhead" kategóriákban, azaz a "vadászhegyű" nyílvesszők kategóriájában mérkőztek meg a távolsággal a versenyzők, hogy sikeres lövéseikkel esetlegesen felkerülhessenek a világranglistára, melyet több évtizede jegyeznek az USA-ban. 
Mónus József tovább folytatta a korábbi tendenciát, azaz további két kategóriában kelt versenyre és mindkét kategóriában új világcsúcsot ért el. 
  
Mónus József 2014-ben Olaszország, Törökország, Kína, Mongólia, Magyarország, Törökország majd most az Amerikai Egyesült Államok-ban rendezett versenyeken nem talált legyőzőre, és közben 6 világrekordot ért el. 
 
 
onkormanyzat.mti.hu