Három helyen is épül napelempark Csongrád megyében. Pusztaszer, Balástya és Ópusztaszer mellett „termelnek" napfényből villamos áramot. Összesen 720 háztartás teljes éves energiafogyasztását fedezik a megújuló energiaforrások. Alig másfél hektáron, az ópusztaszeri határban, a pitricsomi elágazás közelében épül Csongrád megye egyik 499 kW teljesítményű napelemparkja. A kerítéssel körbevett, acéllábakon álló 1996 napelemet 35 fokos szögben éri a fény: a megújuló energiaforrás 240 háztartás éves energiafogyasztását tudja fedezni. Az ópusztaszerivel egy időben még két napelempark épül, Pusztaszeren és Balástyán.

– Itt a legnagyobb a napsütéses órák száma – érvelt a Csongrád megyei napelemparkok mellett Sarkadi Gábor. A Napfény Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, darabonként 344 millió forintból, 206 millió forintos uniós támogatással építik meg a napelemparkokat. – 500 kW-nál kisebb teljesítményű a napenergiából villamos áramot előállító telep, ezért nem lehet erőműnek nevezni. A kínai napelemeket kamionok szállították a rotterdami kikötőből Ópusztaszerre, a lábazatot és a szerelést magyar alvállalkozók végzik, az elektromos berendezéseket pedig egy német cég biztosítja – árulta el Sarkadi Gábor.
 
– A napelemben egyenáram keletkezik a napfényből, ezt egy inverter alakítja az otthoni hálózatban is használható váltóárammá, amit egy trafóházon keresztül táplálunk az országos villamoshálózatba. Esőben is működik a rendszer – tette hozzá Sarkadi Gábor.
 
– A Sybac-Solar, a németországi anyavállalatunk eddig összesen 500 MW-nyi napelemparkot épített meg – magyarázta Sarkadi Gábor. Kifejtette, a nagyobb teljesítményű hazai napelemparkok elterjedését a bürokrácia is hátráltatja. – 500 kW-nál nagyobb telep már erőműnek számít. Az áramátvevő előírja, pontosan, órára lebontva adjuk meg a termelés mértékét, ami napenergiánál nehézkes. Németországban nincs ilyen szabályozás – fogalmazott.
 
Miközben az ópusztaszeri puszta közepén újabb és újabb napelem került az állványzatra, Sarkadi Gábor emlékeztetett, hazánk 2020-ra 14,65 százalékos zöldenergia-előállítást vállalt az uniós 13 százalékos kötelezettséggel szemben. – Egy teljes park felépítése alig egy hónapig tart. Ennek ellenére nem valószínű, hogy nagyméretű napelemparkok épülnének Magyarországon – vette át a szót Lévai Béla. A Sybac-Solar hazai képviselője elmondta, Németországban támogatás nélkül is megéri a napelemparkokba fektetni, mert magasabb az áram felvásárlási ára. – A legnagyobb németországi telepünk 60 hektáros, 7000 háztartás éves áramfogyasztását képes fedezni – tette hozzá.
 
A napelemtelepek építésével a tervek szerint szeptember 30-áig végeznek a szakemberek, októberből már Csongrád megyében is napból nyerhetik a villamos áramot. Úgy számolnak, a beruházás 12 év alatt megtérül, a napelemeket 25 éves üzemre tervezték.

Szerző: Segesvári Csaba
Forrás: www.delmagyar.hu