Earthship. Ha még nem hallottál róla, akkor ez egy kellemes meglepetés lesz a számodra. "...az Earthship a fenntartható tervezés és kivitelezés megtestesítője. A fenntartható megélhetés sincs figyelmen kívül hagyva ebben a szellemes épületben." - Earthship Biotecture. Ahogy az Earthship Biotecture alkotói leírják, "Az Earthship egyfajta passzív napenergia ház természetes és újrahasznosított anyagokból." Nagyon egyedi módon hoznak létre egy otthont, mely teljesen hálózatfüggetlen és önfenntartó. Képzeld el, hogy egy olyan házban élsz, amely összegyűjti az esővizet, és azt saját vízként kezeli. A ház, amely fűti és hűti magát anélkül, hogy egy fillért is kellene közüzemi díjakra fizetni! Ez az, amit az Earthship a tulajdonosainak nyújt, és ez egyre népszerűbb lehetőség azok számára, akik "másképp akarnak élni".

Fűtés és hűtés
 
Ez talán az egyik legizgalmasabb dolog az Earthshipben, ahogy a ház egyik legdrágább szempontjára, a fűtésre és a hűtésre gondot fordít. Nem csak hogy levesz egy terhet a természetes erőforrásokról, de a fűtés és a hűtés módja is sokkal természetesebb.
 
A falak egy hőtárolót képeznek, amely lehetővé teszi, hogy az épület a nap folyamán a Napból gyűjtse a hőt, és azt a falakban tárolja. Ahogy leszáll az éj, a hő felszabadul a falakból, hogy melegen tartsa a belső teret. Természetesen az éjszaka folyamán, ami hidegebb, a falak le fognak hűlni, és egy természetes hűvös helyet biztosítanak napközben. A hőmérsékleti ingadozások sokkal kényelmesebbek és természetesebbek annál, mint amit ma használunk fűtési és hűtési rendszerekként.
 
Alap és falak
 
Az Earthship alapszerkezete nem annyira bonyolult, mint gondolnád. Minden külső és belső teherhordó fal egymásra rakott gumiabroncsokból készül, amit földdel döngölnek be. A belső falak újrahasznosított dobozok és palackok méhsejtszerű elrendezésével, betonnal egymáshoz kötve készülnek. Ahogy látható, ez kialakításra is nagyon szép. Bár a belső falaknak ez egy hagyományos kialakítása, a falak készülhetnek még ennél is hagyományosabb módszerekkel. Csak nem lesz annyira környezetbarát, mint az eredeti Earthship elgondolás.
 
 
Ablakok
 
Mivel az Earthship részben a föld alá épül, az ablakokat oly módon tervezték, hogy lehetővé tegyék a maximális benapozást. A nap besüt a nagy ablakokon, és nem csak a növényeknek biztosít napfényt, hanem ez a fő hőforrása a háznak télen és alkonyatkor. A tetőablakok lehetővé teszik a levegő és a fény szabad áramlását.

 
Víz
 
Az Earthship minden saját vizét esővízből gyűjti össze. Még azon az éghajlaton is, ahol nagyon kevés az eső, mint a sivatagban, egy Earthship elegendő vizet hozhat létre egy család ellátására iváshoz, mosáshoz, zuhanyzáshoz, wc használathoz és a növények öntözéséhez. Az Earthship valamennyi vizet kezeli, rendszeresen megtisztítva azt a biztonságos ivóvíz és zuhanyozás érdekében. Az Earthship 4 különböző időpontban hasznosítja újra a vizet különböző szűrési eljáráson keresztül, ami természetesen és rendszeresen megtörténik.
 
Ezen a nyáron lehetőség nyílt arra, hogy egy Earthsipben maradjunk egy éjszakára Új-Mexikóban. Arra gondoltunk, hogy a nagy nyári, sivatagi melegben "ez lesz a nagy légkondícionáló teszt". Az Earthshipben való tartózkodás fantasztikus volt. Úgy éreztük magunkat, mintha a természet meghosszabbításában lettünk volna, amíg odabent voltunk. Magában a házban egy kert volt, ahol számos különböző növény nőtt. Ha csak egy család él egy ilyen házban, sok ételt maguknak is képesek előállítani. A hőmérséklet tökéletes volt. Rövidnadrágban és pólóban voltunk, és nem volt olyan problémánk, hogy túl meleg van. A hőmérséklet mindig egyensúlyban volt, ahogy a levegő kívülről beérkezett, kellemes és kényelmes volt anélkül, hogy túl hideg lenne, mint egy légkondícionáló esetén. Egész este élveztünk mindent, akár egy szokásos otthonban. Tudtuk használni a vizet, a zuhanyzót, a wc-t, a hűtőszekrényt, televíziót és az internetet.
 
Az éjszaka hűvösebb volt, a belső melegebb hőmérséklet ezt kompenzálni tudta. Ahogy feljött a reggeli nap, és a dolgok elkezdtek felmelegedni, az Earthship elkezdte felszabadítani a hidegebb levegőt, amit az éjszaka kölcsönzött a falaknak. Érdekes volt megfigyelni ezt a folyamatot.
 
Talán a legutolsó dolog, amire gondolhatnánk, ami a leginkább érzékelhető volt, az a tény, hogy az Earthshipben úgy éreztük, hogy minden nagyon nyugodt és csendes. A relaxáció, amit a testünkben éreztünk, nem hagyható figyelmen kívül. A legjobb az egészben az, hogy ezzel a módszerrel bárhol lehet építeni.
 
Az épületről
 
Michael Reynolds az ´50-es években a más bolygókon való építkezési lehetőségeket kutatta: az ő ötlete az volt, hogy polieszter-zsákokat vigyenek az űrbe, azokat megtöltsék a Holdon/Marson épp rendelkezésre álló anyagokkal, és aztán azokat lego-elemekként összerakva különféle struktúrákat lehet építeni. Reynolds tisztában volt vele, hogy fosszilis energiahordozókat nem lehet a Földről kivinni az űrbe, ezért a Nap energiáját kell maximálisan kihasználni: a jó fekvésű ablakok mellett megfelelően vastag falakat kell építeni, olyan anyagokból, melyek hőt tárolnak anélkül, hogy túlzottan felmelegednének, akár egy csempekályha – amit a Nap süt, nem pedig a belül égő tűz.
 
Ami a „földi” alkalmazásokat illeti, Reynolds felfedezte, hogy az eldobott autógumi egy rendkívül ellenálló, rugalmas anyag, ami földdel megtömve szélnek és földrengésnek jól ellenáll, és bármilyen téglafallal vetekszik, arról nem is beszélve, hogy hőtároló kapacitása óriási. A közhiedelemmel ellentétben a gumi egy természetbarát anyag, mely csak megsemmisítve szennyezi a környezetet. Azon kívül, hogy ingyen rendelkezésre álló „szemetet” hasznosít újra a háznak további előnyei is vannak: például nem kell alapokat ásni, mivel a gumifalak elég szélesek ahhoz, hogy ne terheljék a földet: egyszerűen leterítenek egy műanyag fóliát, és arra van ráépítve a ház. Úgy akadályozzák meg, hogy a falak el ne ferdüljenek, hogy minden fal tetőig körbe van hányva földdel – a földréteg szigetelés szempontjából is hasznos, így a házban még télen is 21-25 fokos hőmérséklet lehet.
 
Az épület az áramot napelemek segítségével állítja elő. A vizet tisztítja, mineralizálja, majd háromszor egymás után felhasználja. A tisztított víz, miután fürdésre, főzésre, mosásra használta, egy házon belül található kis ültetvényt – zöldségeket, gyümölcsöket, dísznövényeket – öntöz. Miközben átszivárog az ágyáson, megtisztul, és úgynevezett „szürke víz” képződik – ez ugyan átlátszó, de emberi fogyasztásra már nem alkalmas. Ezt a vizet használja aztán a háztartás legnagyobb vízfogyasztója, a vécé öblítésére, majd egy párologtató berendezés segítségével visszaadja a vizet a természetnek, a megmaradó komposztot pedig természetes trágyaként hasznosítja.
 
A ház legmarkánsabb elemei a hatalmas, déli irányba tájolt ablakok: a dőlésszög úgy van kiszámolva, hogy a téli napsugarak merőlegesen essenek az üvegre, tehát a lehető legkevésbé verje vissza a sugárzást – ekkor a Nap sugarai a ház hátsó falának a közepéig is elérnének. Nyáron épp fordítva: a meredeken beeső napsugarak egy részét visszaveri az üvegfelület. A ház azért sem melegszik túlzottan fel, mert az üveget növényfüggöny takarja el belülről.
 
Ami egy ilyen ház építési költségeit illeti, körülbelül ugyanannyi, mint egy hasonló méretű, klasszikus ház: a föld és gumi ugyan ingyen van, azonban a gumikat kellőképp megtömni nem kis munka – ráadásul a villamos energiaellátást biztosító napelemek sem olcsók. Igaz, megépülte után a ház fenntartásának költsége elvileg nulla vagy minimális. 

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu